понедељак, 30. мај 2011.

Priroda u okolini

Ovog puta sam silom otišla u prirodu. Morala sam da se uživim u ulogu vozača i prevezem do najpopularnije vikendaške destinacije - Grocke Forever!


Čak se i Stajlo opirao tom putu, pa se pravio da mu je sasvim dovoljno vožnje do Bulevara, gde se buntovno zaključao, a ključeve je, uprkos sili iz Dubokog Svemira, usisao u svoj prtljažnik... Ok, razmažena deca mogu samo da uspore, ali ne i da onemoguće planove, pa se oko sat i po kasnije, Stajlo ipak našao na Smederevskom putu, gde je iznova mogao da uživa u živopisnom krajoliku, češući se o mnogobrojne malo-preduzetničke reklamne stubiće, preskačući manje ili veće rupe i zaobilazeći autobuse koji počinju za 300 (u kojima se sigurno ne pominje Sparta). Kada se broj gradskih autobuskih linija smanjio na 2, pojavila se vikendaška meka iz 70tih, sa sve nabujalim Dunavom i lokalnom adom. Oluja koja je prothodne noći tuda protutnjala, ostavila je puno blatnjiavih, kremastih potočića uz put, ali i neverovatno jaku zelenu boju svuda unaokolo.

A kada se stiglo na destinaciju, trebalo je porazmisliti o nebrojenim mogućim aktivnostima... O najvećem dogadjaju, rodjenju 3 nove mace u dvorištu, neki sledeći put, jer još nisu za javnost, još su malene i slepe. Obilje kiše i intenzivni suncani intervali uticali su na različita divljanja flore po dvorištu, pa sam se bacila na njihovo detaljno istrašivanje, sa sve penjanjem po drveću i sakupljanjem plodova.

Tu ima nekoliko tipova gustih zelenih šuma, razlikuju se po tipu stabala od kojih su sačinjene - specifične vikendaške vrste, koja samo jako liči na bambus, ali im je lišće i njegova primena sasvim drugačija.

tip I:

tip II:

Kao i kod amazonskih prašuma, opasnost od seče šuma je i u Grockoj veoma prisutna. Dodatnu opasnost predstavljaju i džinovske zveri koje se tu često pronalaze:

Proleće i sveopšte bujanje:


Cvet kivija je još jedan od dokaza gročanskog biodiverziteta:


U drugom delu dvorišta, priroda se manifestovala nešto drugačije. U neposrednoj blizini velikog grma ruže, razmenjivali su se značajni pogledi. Mala crno bela cica desno je hrabro ušla na teritoriju tigrastog gospodina levo...



Idealna prirodna postavka, zar ne?

2 коментара:

  1. Crno-bela Cica baca školovani pogled ka macanu. Baš sam se udubila u analizu dinamike na toj fotografiji i shvatila da je ceo seting tu: dvorište, ruže, muško-ženska interakcija šekspirovsko-lafontenovskih razmera.
    O ta Grocka, u kojoj život buja kako god da ga postaviš!

    ОдговориИзбриши
  2. E da, ključna reč - školovana! Ja sve u neke pogrešne škole išla, a mogla sam samo redovno u Grocku :-)

    ОдговориИзбриши