понедељак, 19. септембар 2011.

Lavirint

Kada se sve uzme u obzir lutanje mi je najčešća dnevna aktivnost. Lutanje po stanu, po gradu, od grada do grada, pa po tom drugom gradu, lutanje diljem interneta ili lutanje samo u glavi. A može i lutanje u glavi tokom lutanja gradom ili bilo kakvog drugog lutanja. Ali da to ima sasvim drugačije značenje mi je sinulo nakon jedne takve intenzivne aktivnosti po jednom blještavom, ali toplom morskom gradu. Lutanje je tu bilo u punoj snaži, pa su se svi utisci povezali tek kasnije.

CCCB Through Labyrinths

A lutanje je ustvari, samo prolazak kroz lavirint. To je potpuno fokusirano kretanje napred, samo što put povremeno, ili jako često menja svoj pravac. Lutanje je onda veoma smisleno kretanje vijugavim putem, vraćanje, pa napredovanje, pa gubljenje, dezorijentisanost, očaj, ali i radost zbog otkrivanja novog puta ili možda prečice.

The brain was invented for leaving the house and memory for returning to it.

Pokušaji i greške su neminovni za uspešan prolazak kroz lavirint. Može se proći iz jednog pokušaja, ali je mnogo verovatnije da će ih biti više, jer skretanje levo ili desno nije ničim zagarantovano. Ako se ponese dovoljno dugačak konac može se obeležiti svako račvanje, ali nije baš realno očekivati da se unapred odredi dužina potrebnog konca, kao ni dovoljna količina zrnevlja koje se može bacati po već pređenim stazama. Nema puno pomagala koje je moguće poneti sa sobom, unapred ih pripremiti, jer bi to zahtevalo dobro poznavanje budućnosti. Može se probati sa čitanje zvezda ili pasulja, ali ce ishod veoma ličiti na pokidani konac ili pojedeno zrnevlje. Jedini siguran alat za sto bezbolniji prolazak je pamcenje, pamcenje gresaka ali i pamcenje uspesnjih skretanja.

Error forces us to keep looking and to try a different alternative. Yet none of this is possible without a memory. Memory retains the errors above all.

CCCB Through Labyrinths

Izbor različitih lavirinata je prilično velik - kružni, kvadratni, na više spratova, sa jednim ili sa vise izlaza, za Minotaurom ili bez, tako da lutanje nikad ne prestaje za bude zabavno. Samo oni Posebni lavirinti se mogu ponovo proći. To je odličan test, ali se to ili ne dešava često, ili se ne prepozna na vreme, pa se smatra da je lutanje uvek po nepoznatom. Kako se iz svega pomenutog sada vidi, lutanja mogu da se prizovu i posle nekog vremena - da se o njima opet malo porazmisli, a sve to da bi se pamćenje poboljšalo za sledeći obilazak.

Entering a labyrinth is a physical experience as well as a mental and imaginary journey.

6 коментара:

 1. Kao dodatak na pomenute probleme sa mozgom i pamcenjem, evo odlicnog prikaza novog, modernog pomagala:

  [Google and Memory] - http://thecuriousbrain.com/?p=24959

  Da li vise pomaze ili odmaze? Ako lavirint nema wi-fi, opet ostaje samo staromodno pamcenje.

  ОдговориИзбриши
 2. Da, lavirint je problem koji u sebi sadrzi i resenje. Zena moga druga Borisa, inace slikarka ima dobre slike na kojima se bavi cvorovima, sto je po meni slicno - svaki cvor se moze raspetljati ako se shvati logika njegovog zapetljavanja

  ОдговориИзбриши
 3. Evo se javljam kao pomenuta Borisova žena, koja se tom temom fino bavila na svojim platnima, pre nego se upetljala u pelene, a sada u skidanje sa istih.
  Elem, fenomen lavirinta je nešto što je zajendičko svima. Oduvek. Nevažno kako su ga opisivale vizuelne ili druge predstave i simboli.
  I čvor je lavirint. I zapetljano klupko. I mozak. Pa i slepo crevo :)
  Google maps je odličan način da se sagledaju mnogi koje smo gomilajući se napravili.

  Najvažnija stvar kod lavirinta je da ZNAŠ DA U NJEGA ULAZIŠ. Onda tražiš i izlaz i rešenje. Ako se nađeš u toj crvotočini puteva bez tog saznanja, onda se u stvari samo jednosmerno krećeš, bez svesti od tome da "odstupaš" od glavnog puta, bez svesti o tome da tražiš izlaz...samo ideš. I jedno i drugo je za "dušu".

  ОдговориИзбриши
 4. E sada progovara iz mene novopeceni inzenjer pa kaze da mozak bas i nije lavirint (ako se u njemu, kao mnogi, ne izgubis), a pogotovu creva minus slepog (koje je corsokak kao takav). Najvaznije kod lavirinta je DA NE ZNAS DA SI U NJEGA USAO (konsultovati kosmare). To neznanje je uzas savremenog zivljenja i egzistencijalnih pitanja od vajkada, a spoznaja o njegovom postojanju je prosvetljenje i put ka izbavljenju

  ОдговориИзбриши
 5. Ovo gore kao da je pisao Amfilohije

  ОдговориИзбриши
 6. E da, čvorovi su jako zanimljivi. Mogu da se posmatraju kao invertovani lavirinti, jer se u lavirintu čovek kreće po praznom izmedju zidova, gde zidovi odredjuju rutu, dok čvor predstavlja izdvojenu, tu 3D prazninu bez zidova.

  Čudno je to, ali jako je teško biti siguran da si uvek U nečem, što je potpuno isto kao i da si siguran da si uvek VAN nečega. To su nekako idealni scenariji - idealno dobar i idealno košmaran ;-)

  ОдговориИзбриши