субота, 2. април 2011.

Bež




Mene bež asocira na nešto fino. Na one džempere od angore što su mojoj drugarici iz osnovne donosili roditelji iz Švajcarske. Podseća me na puding od karamele i na smesu za palačinke. Sav u bež je bio spa hotel u Bugarskoj u kom smo prošle godine jedna moja drugarica Ana i ja bile zbog skijanja i duševnog smirenja. Lepo se sećam kad je Ana baš taj vizuelni element iskoristila kao glavni argument u raspravi sa nekim bilmezima na recepciji: "Našli ste ovde da se napijate, derete i da vrtite turbo folk! Ovde u ovom BEŽ hotelu!!!"

Valjak treba da koriste visoki i snažni

Međutim, ove bež se razlikuju u mojoj memoriji ali ih sve zovem isto. I kada mi je Suncokret rekla da ćemo da krečimo u bež njenu spavaću sobu, sve ove varijante su mi se pojavile pred očima.

Četku koriste mali i uporni

Bež je inače dobila ime po pamučnoj tkanini koja se tako zvala a koja je bila u prirodnoj boji vlakna. Od onda, proširila se i na neke bliske i ne tako bliske nijanse a dobila i zanimljive, slikovite nazive:
  • Beige (Hex: #F5F5DC) (RGB: 245, 245, 220)
  • Cosmic Latte (Hex: #FFF8E7) (RGB: 255, 248, 231)
  • Desert Sand (Hex: #EDC9AF) (RGB: 237, 201, 175)
  • Ecru (Hex: #C2B280) (RGB: 194, 178, 128)
  • French Beige (Hex: #A67B5B) (RGB: 166, 123, 91)
  • Mode Beige (Drab or Sand dune) (Hex: #967117) (RGB: 150, 113, 23)

Mi smo krečile (bežile) bojom koja je kao Cosmic Latte samo malo žućkastija, baš kao dobra smesa za palačinke.

Mrežica za valjak je tajna ravnomernog nanosa boje bez mučnog curenja niz podlakticu i po podu

Noć je najbolja za ovakvu akciju iako profesionalni moleri vole da rade preko dana. Kada bojenje nije profesija, već meditativna aktivnost, noć joj je prijatelj. Nema uznemiravanja telefonom, promene svetla, ne vide se nepotrebni detalji (spavaća soba se uglavnom koristi noću) i što je najvažnije: nismo na poslu pa imamo vremena. Dobro je i to što se onda probudiš u sveže okrečenoj sobi.

2 коментара:

  1. A ono kad je u seriji "Seks i grad" Zverka pokušao da dočara Keri koliko mu je dosadan i bezličan život sa Natašom, pa je rekao: "Kod nas u stanu je sve bež"? :-) Ok, ako bude dosadno - okriviću zidove i od beža će ostati samo ovaj tekst koji je Fabrika tako lepo sročila!
    Inače, u svoju treću, bež fazu, moja soba je ušla posle plave i žute faze. Ne znam što je tako nestalna, ali neću da se mešam.
    Fabrika je došla glave i ostacima prve faze i obežila i tamno plavo iza radijatora! Retko vredna žena (a ne samo pametna i lepa), farbala je i briskala čim kapne!
    Hvala Fabriko!!! :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Ako bež bude dosadna, proglasićemo je za prajmer za neku specijalnu boju za zidove. Važno je da smo pobedili stare nijanse.
    Nadam se da ovaj blog čita trocifreni broj ljudi i da će sada svi oni da znaju da sam pametna i lepa (ovo da sam vredna mogu da zanemare).

    ОдговориИзбриши