понедељак, 17. октобар 2011.

BDay

Svako različito reaguje na činjenicu da vreme protiče. Iznenadimo se da je već taj i taj dan u nedelji, ili da je "opet vikend" ili poslednji dan u mesecu. Gomila detalja koje formiraju našu svakodnevnicu zamagli nam osećaj proticanja vremena koje je konstatno. Pojedina prirodna dešavanja oko nas na kratko na to podsete - promena vremenskih prilika, skraćenje dužine dana ili neki poseban datum, praznik ili sasvim lični povod - rodjendan.

Tada može da se zastane, porazmisli ili može da se ignoriše postojanje tih ključnih tačaka.


U oba slučaja se samo iskazuje velika nemoć da se na vreme utiče, ali su pristupi drugačiji - pozitivni, afirmativni ili negirajući. Pokušaj da se izdigne iznad situacije, da se zaokupi trenutnim problemom ili razvojem neke univerzalne ideje, koja će sama po sebi postati van vremenska je javni ili tajni cilj koji živi u svakom čoveku.  

Iz raznih manje ili više poznatih razloga, ja volim da sednem i porazmilsim. Taj trenutak sednem/razmilsim me je uvek odusevaljvao. To se javlja i kao tradicionalna forma ponašanja pred daleki put kroz ruska nesaglediva prostransva, kada je deo bontona bio da se pored spakovanih kofera, malo zastane, sačuva trenutak. Na drugim lokacijama se sačekivala duša, ili osluškivao i čekao povoljan položaj planeta.

A svašta može da se smisli u tim trenucima zastoja. Počevši od najjednostavnijeg prikaza vremena kao prave (polu prave, da budemo precizni, jer postoji jasan početak) koja se preseca raznim dobrim ili lošim dogadjaima, na nju se mogu zakačiti šareni baloni celom dužinom ravne linije, može se raditi na izboru boja balona, ili na njihovim oblicima, veličinama, ili na tome da li će balon biti iznad ili ispod te magične prave linje. Nekako prirodno dodje da je balon iznad "dobar" a onaj ispod "loš". Pa se onda oni mogu prebrajati, zbrajati i iz toga zaključivati... a to je prava draž zastanka. To rade i andjeli po Berlinu, oni nemaju problem sa vremenom, ali žele da ga oslušnu i osete, pa onda i oni zastanu.

Da, ja sam opet u fanatičnoj potrazi za koncetracijom, ali sam morala malo da se usporim i zastanem. Posle danas neću imati puno vremena za to, do prvog sledećeg povoda.


"Vreme je potpuno subjektivna stvar, ali nije svaki čovek subjekt, to je nevolja. Časovnici možda jesu egzaktni, ali vreme nije, vreme je stvar ličnosti, čak afiniteta. Zato više niko nije bez časovnika, ali svi su bez vremena."

4 коментара:

  1. http://www.jutarnji.hr/carl-honor---dopustite-djeci-da-budu-djeca/305149/

    ОдговориИзбриши
  2. Zbog individualnog opažanja vremena, ja zaboravih da ti čestitam, pa činim to ovom prilikom, sve najlepše želim!

    ОдговориИзбриши
  3. @etotako

    odlican & zastrasujuci clanak. 'Pohvala sporosti' ili 'Brze', knjiga Dzejmsa Glajka, sa slicnom tematikom - o sveopstem ubrzavanju sveta oko nas i besmislenim nacinima kojima se to pokusava. 'Brze' je ostavila veliki utisak na mene, bar da mogu na vreme da uocim sve te neuspele radnje da se napravi jos malo vremena, posto ne mogu bas u potpunosti da prestanem da ih pravim ;-)


    @Marko

    hvala! eto vidis da se nista ne gubi i kada se predje na individualno racunanje vremena :-)

    ОдговориИзбриши
  4. ako nadjes knjige od njega obavezno pročitaj. pohvala sporosti je genijana. došao je na njenu ideju kad je jednom čekao u redu na aerodromu i video da prodaju instant bajke za decu, ČITAJTE DECI ZA PET MINUTA, whole experience...music...don't waste your time...

    Teško je naći, ali probaj.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши